“VUČIĆU I SRBIJI POLOMITI KIČMU!” Jezive pretnje Beogradu objavljene u nemačkim i hrvatskim novinama: Ukinuti Republiku Srpsku, mora da se spreči osovina 4 srpska centra!

Tekst u kome se ističe da je jaka Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem ključni problem za uspostavljanje mira na Balkanu potpisala je osnivačica i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko.

Biserko tvrdi da je cilj Beograda “zaokruživanje osovine Beograd-Banjaluka-Podgorica-Kosovska Mitrovica” i da takav plan mora biti osujećen.

– Takva politika Srbije ima snažan uticaj na odnose u regionu, jer deluje kao destabilizujući faktor koji preko srpskih zajednica u svim susednim zemljama sprečava integraciju i konsolidaciju tih zemalja. Beograd polazi od toga da je uspostavio dobre „diplomatske odnose sa svim centrima moći u svetu” i da je time dobio na geostrateškom značaju. Tokom poslednje četiri godine Beograd je uspeo da dođe do Trampove administracije, što ga je ohrabrilo da pojača svoje smetajuće prisustvo, kako u Bosni, tako i u Crnoj Gori i na Kosovu, čak do tačke koja je otvarala mogućnost „rekompozicije” Balkana – kaže Biserko.

U tekstu koji obiluje neosnovanim optužbama protiv Srbije, uz isticanje predsednika Vučića kao glavnog krivca, Biserko sugeriše da međunarodna zajednica mora da “ukloni maligni uticaj srpskih pretenzija” u BiH, što nedvosmisleno znači ukidanje Republike Srpske i konačno stvaranje unitarne Bosne i Hercegovine, kao i rušenje Dejtonskog sporazuma.

– Da bi Bosna postala funkcionalna država nužno je pre svega staviti tačku na promenu granica i sprečiti uticaj, kako Srbije. Posebno je opasan dva veka dugi imperijalizam Srbije. Reafirmacijom postojećih granica uz čvrsto jemstvo međunarodne zajednice moguće je ukloniti maligni uticaj svih pretenzija, posebno onih srpskih, i tek je tada moguće očekivati da se tri naroda u Bosni okrenu vlastitoj agendi. To podrazumijeva i uspostavljanje državnog identiteta, jer bez toga se ostavlja prostor dezintegracijskim trendovima – ističe Sonja Biserko.

Prema rečima Sonje Biserko, odnosno njenih nalogoavaca, cilj Zapada treba da bude lomljenje tek uspravljene Srbije, kao i sprečavanje zaštite čak i minimuma srpskih nacionalnih interesa.

Izvor:alo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *