(UŽIVO) ISTORIJSKI DAN U AMERICI: Inauguracija Džoa Bajdena, nikad veća napetost! Evo kako će izgledati ceremonija u Vašingtonu

Inauguracija Džoa Bajdena za predsednika Sjedinjenih Američkih Država biće obavljena danas tačno u podne po lokalnom vremenu, odnosno 18 po srednjoevropskom, i biće to prva ceremonija u novijoj istoriji kojoj neće prisustvovati odlazeći predsednik i prva dama.

Bajden će položiti zakletvu kao 46. predsednik SAD, na 59. ceremoniji inauguracije, a za razliku od prethodnih ceremonija tradicionalni govori, nastupi i bivši predsednici pojaviće se pred malom, fizički distanciranom publikom koja će nositi zaštitne maske, i u gradu koji je zaključan kako zbog pandemije, tako i zbog bezbednosnih pretnji.

Nakon što položi zakletvu, Bajden će imati svoje prvo obraćanje naciji kao predsednik, piše NBC njuz.

10.11 – Šarl Mišel: Inauguracija Bajdena dan obnove transatlanskih odnosa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da je inaguracija predsednika SAD Džozefa Bajdena, veliki dan za američku demokratiju, ali i prilika da se obnove transatlanski odnosi koji su, prema njegovim rečima, patili poslednje četiri godine.

“SAD su naš najbliži saradnik u odbrani demokratije i vladavine prava. Zato su nas sve šokirali poslednji događaji, ali mrak nasilja neće ugasti svelo demorkatije”, rekao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je, govoreći na specijalnoj sesiji Evropskog parlamenta posvećenoj inauguraciji novog predsednika SAD, poručio da “Evropa mora da uzme svoju sudbinu u svoje ruke”, ali da su joj u borbi za bolji svet i očuvanje mira potrebni jaki partneri kao što su SAD.

10.00 – Lajenova: Nova zora u SAD dolaskom Bajdena

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, povodom inauguracije Džozefa Bajdena za novog predsednika SAD, ocenjuje da “EU, posle četiri duge godine, ponovo ima partnera u SAD”.

“Nova zora u Americi je čekana dugo”, poručila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je, govoreći jutros pred Evropskim parlamentom, naglasila da su SAD “najstariji i partner od najvećeg povrenje za EU”, a da EU i SAD moraju da rade zajedno i budu lideri u svetu.

9.45 – Rohani pozvao Bajdena da se SAD vrate nuklearnom sporazumu

Iranski predsednik Hasan Rohani danas je apelovao na izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena da se vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i skine sankcije Islamskoj Republici Iran.

“Lopta je sada u američkom polju. Ako se Vašington vrati nuklearnom sporazuzmu, i mi ćemo u potpunosti poštovati naše obaveze iz dogovora”, rekao je Rohani, preneo je Rojters.

7.30 – Ko će doći na inauguraciju?

Kao i na prethodnim inauguracijama, očekuje se prisustvo većine članova Kongresa i Vrhovnog suda, ali i bivših predsednika sa suprugama poput Baraka i Mišel Obame, Džordža i Lore Buš, Bila i Hilari Klinton, dok najstariji živi predsednik Džimi Karter (96) i njegova supruga neće prisustvovati ceremoniji, ali su uputili najlepše želje.

Ceremoniji neće prisistvovati odlazeći predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija, jer će pre toga otputovati vojnim avionom na Floridu, čime je Tramp postao prvi predsednik od 1869. godine koji nije prisustvovao inauguraciji svog naslednika.

Potpredsednik Majk Pens prisustvovaće svečanosti.

Kako će izgledati ceremonija?

Polaganju zakletve prethodiće molitva koju će izgovoriti sveštenik Li Dž. O’Donovan, blizak porodici Bajden, recitacija prve Afroamerikanke u redovima vatrogasaca u Džordžiji i izvođenjem himne koju će otpevati pop zvezda Ledi Gaga.

Nakon toga, mlada pesnikinja Amanda Gorman pročitaće svoju pesmu, a ona je poznata po tome što je kao i Bajden uspela da pobedi govornu manu koja je imala i koja je najavila da će se kandidovati za predsednika SAD 2036. godine.

Sledi nastup Dženifer Lopez i propoved dugogodišnjeg prijatelja porodice Bajden, Silvestera Bimana, pastora afričke metodističke crkve Betel u državi Delaver.

Bajden će položiti zakletvu neposredno nakon što sat otkuca 12 sati, sa rukom položenom na svoju porodičnu Bibliju staru 127 godina koju će držati njegova supruga Džil i pred sudijom Vrhovnog suda Džonom Robertsom.

Kamala Haris, prva žena afroameričkog i azijskog porekla na mestu potpredsednika, zakletvu će položiti na dve Biblije koje će držati sudija Sonja Sotomajer, inače prva Latinoamerikanka, članica Vrhovnog suda, pred kojom je inače 2013. godine Bajden položio zakletvu kao potpredsednik.

Svoj govor Bajden je napisao uz pomoć članova porodice i višeg savetnika Majka Donilona.

Šta sledi nakon polaganja zakletve?

Po završetku ceremonije polaganja zakletve, Bajden i Harisova učestvovaće u promenadi s pripadnicima vojske na istočnom krilu Kapitol hila, a kako se navodi, to je vojna tradicija kojom se poštuje miran prenos vlasti na novog vrhovnog komandanta.

Posle toga, predviđeno je da Bajden i Harisova sa supružnicima Džil Bajden i Dagom Emhofom odaju počast vojsci odlaskom na nacionalno groblje Arlington, u državi Virdžinija, gde će položiti venac na grob Neznanog vojnika.

Nakon toga prvi put će ući u Belu kuću kao predsednik i potpredsednica, prva dama i prvi džentlmen, gde će dobiti predsedničku pratnju koja uključuje predstavnike svih rodova vojske.

Time će započeti virtuelna “Parada širom Amerike” u kojoj će učestvovati predstavnici svih američkih saveznih država i teritorija, a sam događaj vodiće glumac Toni Goldvin.

Zbog bezbedniosnih razloga otkazan je tradicionalni bal.

Veliko finale inauguracije je šou zvezda “Proslava Amerike”, koji će se emitovati na televiziji i koji će voditi glumac Tom Henks uz pomoć Eve Longorije i Keri Vašington, i u kome će nastupiti Brus Springstin, Džon Ledžend, grupa Fu Fajters, Džon Bon Džovi, Džastin Timberlejk, Demi Lovato i mnogi drugi.

Zbog nereda u Kongresu 6. januara preduzete su veoma jake bezbednosne mere, a događaj će obezbeđivati 25.000 pripadnika Nacionalne gardei tajne službe.

Mesto inauguracije je obezbeđeno visokim ogradama, a prostor između Kapitola i spomenika Džordžu Vašingtonu, na kojem su obično stajali oni koji žele inauguraciju da gledaju uživo, biće zatvoren, kao i većina metro stanica u centru Vašingtona.

Takođe su zatvoreni i mostovi iz Virdžinije za saobraćaj.

Izvor:kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *