UPRAVO SAOPĆENA ŠOKANTNA VIJEST: AKO JE OVO TAČNO, DŽABA NAM SVE

Naučnici su upozorili da se veći dio Arktika još nije počeo zamrzavati iako je kraj oktobra i za sada je ovo najkasnije zabilježeni period u kojem se led još nije stvorio.

Klimatski naučnik Zahari Lebi sa Državnog univerziteta Colorado podijelio je niz grafika na društvenim mrežama, kojima objašnjava da Arktik prolazi kroz historijski događaj i da je količina leda trenutno najmanje zabilježena količina u ovom periodu.

  • Količina ove jeseni je apsurdna, moramo obratiti pažnju na ove pokazatelje klimatskih promjena – naveo je on na Twitteru.

Arktički morski led najnižu tačku obično dostigne u septembru, najvišu u martu, a Lebi ukazuje i da je debljina morskog leda također ispod prosjeka, piše Independent.

Ekološki aktivisti i čuvari prirode upozoravaju da nedostatak leda nije samo predznak tragičnih klimatskih promjena, nego da to može uticati na život u moru jer led sa sobom donosi hranjive sastojke za arktički plankton.

Krivac za to što more nije dovoljno hladno za zamrzavanje je neobično toplo vrijeme na sjeveru Rusije i sibirski toplotni talas iz proljeća, kao i globalno zagrijevanje.

Stvaranje leda na sibirskom Arktiku se znatno usporilo posljednjih godina, a 2020. je poslije 2018. godine najgora.

Izvor:Hayat.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *