SVJETSKO OTKRIĆE NA MARSU: Znanstvenici izjavili da su otkrili slana jezera ispod polarne kape Crvenog planeta

Planovi Elona Muska za kolonizaciju Marsa upravo su dobili zeleno svjetlo, jer su talijanski znanstvenici otkrili slanu vodu ispod ledenih kapa Crvenog planeta, što znači da bi planet mogao sadržavati atmosferu i uvjete za život.
Podaci koje je natrag poslala sonda Mars Express Europske svemirske agencije (ESA), već su ukazali na tekuću vodu u podnožju područja Ultimi Scopuli. Sada su u blizini pronađena još tri područja s vodom, što je i objavila nova studija, koja je objavljena u ponedjeljak u časopisu Nature Astronomy.

Istraživači sa sveučilišta Roma Tre u Italiji koristili su postupke obrade signala koji se obično primjenjuju na polarne ledene ploče na Zemlji, poput onih na Antarktiku, Kanadi i Grenlandu, kako bi analizirali podatke koje je poslao napredni radar za sondiranje podzemlja i ionosfere s Marsa (MARSIS).

MARSIS je prvi podzemni rezervoar pronašao 2018. Dodatni podaci pokazuju jezero veličine oko 20 km s 30 km, okruženo s nekoliko manjih jezera.

“Pretpostavljamo da se radi o hipersalinskim perkloratnim salamurama, za koje se zna da nastaju u polarnim područjima Marsa i za koje se smatra da će preživjeti dulje vrijeme u geološkim razmjerima na temperaturama ispod eutektike”, tvrde podaci nove studije. Jednostavno rečeno, to znači da su ti izvori dovoljno slani da se ne pretvore u led čak i na temperaturama na kojima se može očekivati smrzavanje vode.

Iako danas nije moguće da voda ostane stabilna na površini, novi rezultati ukazuju na mogućnosti postojanja cijelog sustava podzemnih voda, čija se starost broji u milijunima, a možda i u milijardama godina”, istaknula je ESA u izjavi.

Iako je očito teško doći do njih, ta bi podzemna jezera bila “idealna mjesta za traženje dokaza o mogućnosti postojanja života na Marsu”, dodala je svemirska agencija.

Najnoviji podaci značajan su iskorak u odnosu na istraživanje iz 2019., koje je također koristilo podatke orbitera Mars Express za mapiranje marsovskog podzemnog vodnog sustava. Ta su se otkrića temeljila na radarskim slikama koje prikazuju značajke koje je mogla stvoriti samo voda, poput dolina i kanala na zidovima kratera ili delta, za koje se smatra da su nastale porastom i padom razine vode.

Veći dio površine Marsa je sada suh, no ova je voda ”preživjela” u obliku leda na polarnim kapama planeta, posebno na jugu. U prosincu 2018. ESA je putem Mars Expressa dobila fotografije visoke kvalitete, na kojima se vidi ledeno udubljenje duboko dva kilometra, koje se nalazilo unutar kratera Korolev, u dijelu Marsa nazvanog Olympia Undae.

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk bio je otvoren u svojim planovima za slanje ljudi na Mars, lansirajući u veljači 2018. svoj Tesla Roadster. Tvrtka trenutno radi na međuplanetarnom brodu nazvanom Starship, s namjerom spuštanja broda na Crveni planet do 2022. Najteži dio je odgonetnuti kako osmisliti održavanje života na tom brodu, no u tome bi ovo otkriće moglo itekako pomoći.

ESA je lansirala Mars Express u lipnju 2003. godine na brodu ruske rakete Soyuz-FG/Fregat, koji je lansiran u Baikonuru u Kazahstanu. Sonda je krenula u orbitu u prosincu te godine i od tada šalje podatke. Misija je uključila i vozilo pod nazivom Beagle 2, koji je trebao prikupljati podatke s površine, ali je njegovo postavljanje na površinu planeta bilo neuspješno.

izvor: logicno.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *