ŠTA SE TO DEŠAVA U RUSIJI? Ptice padaju s neba i leže rasute po ulicama. Radijacija ili nešto još gore?

Društveni mediji preplavljeni su teorijama zavjere nakon što su na mreži objavljene fotografije i video snimci koji prikazuju rusku ulicu prepunu leševa ptica. Incident se dogodio u Balakovu, gradu najpoznatijem po velikoj nuklearnoj elektrani.
Prema postu sa stranice „Tipično Balakovo“, na ruskom web sajtu za društvene mreže VK, stanovnici grada u Saratovskoj oblasti, oko 1.000 km južno od Moskve, bili su svjedoci ulice zasute desetinama mrtvih ptica.

U komentarima ispod video snimka, lokalno stanovništvo je brzo iznijelo brojne razloge zbog kojih je tako veliki broj ptica pao na zemlju. Iako su neki ukazivali na prirodne pojave, poput jakog vjetra ili slučajnog sudara dva jata, drugi su za to krivili vatromet, emisije iz fabrika, pa čak i 5G – iako još uvijek nije došao u Rusiju.

„Na početku TV serije ‘Černobil’, sve ptice su uginule“, piše u komentaru koji se ljudima najviše sviđa, povezujući događaj sa HBO hitom.

Saratovsko veterinarsko odjeljenje trenutno istražuje incident, a neki sugerišu da bi smrtni slučajevi mogli biti povezani sa obiljem ptičjeg gripa. Međutim, ne vjeruju svi u Balakovu lokalnu stručnost. „Veterinari u okviru Saratova vjerovatno neće biti kompetentni“, napisao je jedan korisnik. „Trebali bismo pozvati stručnjake iz Moskve, gdje sve najbolje osoblje odlazi da zaradi puno novca!“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *