Sankcije Velike Britanije za osobe koje ne poštuju suverenitet BiH ostaju i nakon Brexita

“Poduzimanje kolektivnih akcija s međunarodnim partnerima se pokazalo kao najefikasnija poluga za promjene, a mi ćemo to i dalje činiti potičući naše partnere da razmotre potencijalnu ulogu restriktivnih mjera tamo gdje je to prikladno”, odgovorili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH na pitanje baronese Arminke Helić o sankcijama osobama iz BiH koje podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak BiH.

Njeno pitanje se odnosilo na set evropskih normi koje uključuju sankcije za osobe koje su prijetnja miru, stabilnosti i sigurnosti BiH.

“1. januara na snagu stupaju propisi o Bosni i Hercegovini kako bi se osiguralo da Velika Britanija ima svoje autonomno tijelo za imenovanje pojedinaca koji podrivaju suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine (BiH), očekujemo da ćemo imati i alat za rješavanje najgorih izazova za stabilnost i budućnosti BiH”, rekli su.

Naveli su također da se zauzimaju za veću borbu protiv korupcije, a samim tim i zarobljavanja države i sve to u saradnji sa Evropskom unijom.

Izvor:klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *