SAD: Prva žena koja će biti pogubljena nakon 70 godina

Apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država poništio je suspenziju smaknuća jedine žene koja čeka federalnu smrtnu kaznu te će se smaknuće dogoditi 12. januara, izvještava u subotu BBC.

Lisa Montgomery zadavila je trudnu ženu u Missouriju prije nego što je iz tijela izrezala i otela njezino dijete 2004. godine.

Ako dođe do smaknuća, Montgomery će biti prva zatvorenica nad kojom će u 70 godina biti izvršena federalna egzekucija.

Prvotni datum smaknuća trebao je biti u decembru, no nakon što su se njeni advokati zarazili koronavirusom, došlo je do odgode.

Advokatski tim Lise Montgomery rekao je da će pokrenuti peticiju upućenu sucima da preispitaju svoju presudu.

Posljednja žena koju je smaknula američka vlada bila je Bonnie Heady, koja je 1953. godine umrla u plinskoj komori u Missouriju.

Federalna smaknuća bila su obustavljena na 17 godina prije nego što je predsjednik Donald Trump prošle godine ponovno naredio njihovo pokretanje.

Ako dođe do preostalih smaknuća, Trump će biti predsjednik u čijem se mandatu sprovelo najviše smaknuća u više od jednog stoljeća.

Smaknuće Lise Montgomery trebalo bi se odviti svega nekoliko dana prije nego što novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme ured.

Biden, koji se decenijama žestoko zalagao za smrtnu kaznu kao senator iz Delawarea, sada je rekao da će ukinuti federalna smaknuća kada uđe u Bijelu kuću, prenosi hina.hr.

Izvor:radiosarajevo.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *