Š0KANTNA VIJEST IZ KINE: Nova bakterija pobjegla iz laboratorija, razboljele se hiljade ljudi…

Više od 3.000 ljudi razboljelo se na sjeverozapadu Kine nakon što je 2019. bakterija pobjegla iz biofarmaceutskog laboratorija koji proizvodi vakcine za životinje, objavile su vlasti.

Bruceloza je bolest koja se prenosi među stokom ili životinjskim proizvodima. Općenito za ljude nije zarazna, ali može izazvati groznicu, bolove u zglobovima i glavobolje.

Ukupno je 3.245 osoba bilo pozitivno na testu za tu bakteriju u testiranjima provedenima nakon ‘bijega’ bakterije iz laboratorija, objavile su zdravstvene vlasti u gradu Lanzhou, centru pokrajine Gansu.

Vlasti nisu navele je li bilo prijenosa bakterije s čovjeka na čovjeka.

Taj državni laboratorij smješten u gradu upotrijebio je u julu i augustu 2019., radi proizvodnje vakcine protiv bruceloze, dezinfekcijsko sredstvo kojem je istekao rok trajanja, objavile su vlasti.

Zbog neučinkovitog dezinfekcijskog sredstva, sterilizacija nije bila potpuna i bakterija je bila prisutna u plinskom otpadu iz fabrike biofarmaceutskih proizvoda za uzgoj životinja u gradu Lanzhou.

Kontaminirani plin proširio se zrakom do susjednog veterinarskog israživačkog instituta zbog čega se u decembru zarazilo 200 osoba.

Zdravstveni zavod u Lantzhou u petak je objavio da bakterija, općenito, potječe s ovaca, goveda i svinja.

Laboratorij se ove godine izvinio javnosti, a povučena mu je dozvola za proizvodnju vakcine protiv bruceloze.

Oboljeli će od oktobra početi primati finansijsku naknadu za pretrpljenu bolest, objavile su vlasti, prenosi Hina.

izvor: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *