Prvi put nakon 800 godina: Nebo će osvijetliti “Božićna zvijezda”

Prvi puta u 800 godina, “Božićna zvijezda” osvijetlit će nebo ovog mjeseca.

To će se dogoditi zahvaljujući Jupiteru i Saturnu, koji bi trebali prirediti pravi ‘show’ 21. decembra. Ta dva najveća planeta Sunčevog sustava na putu su da se ‘sudare’ u izuzetno rijetkom događaju koji nije viđen od srednjeg vijeka.

Jupiter i Saturn 21. decembra približit će se toliko blizu da će izgledati poput “dvostrukog planeta”, konjunkcije koja će nam se na Zemlji činiti kao jedna super jarka svjetlosna tačka.

“Poravnanja između ova dva planeta prilično su rijetka, događaju se jednom u 20 godina ili tako nekako, ali ova je povezanost izuzetno rijetka zbog toga koliko će planeti izgledati blizu jedan drugom”, rekao je Patrick Hartigan, astronom sa Sveučilišta Rice.

Morali biste se vratiti sve do pred zoru 4. marta 1226. da biste vidjeli bliže poravnanje između ovih objekata vidljivih na noćnom nebu, objasnio je.

Zvijezda koja je dovela tri kralja do Isusa

Ova nevjerojatna pojava u povijesti je poznata pod nazivom ‘Božićna zvijezda’ ili ‘Betlehemska zvijezda’. Prema Evanđelju po Mateju (Matej, 2, 1-12) zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus.

Kao putokazni simbol postala je pored jaslica i božićnih anđela važnim elementom božićnog nakita izravno povezan s kršćanstvom. Zbog toga se Božićna zvijezda stavlja na vrh božićnog drvca gdje u pravilu ostaje do blagdana Bogojavljenja 6. januara.

Zapravo, mnogi teoretiziraju da je legendarna zvijezda u priči o trojici mudraca mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere.

Prema stručnjacima, rijedak događaj će se moći pratiti bilo gdje je nebo vedro oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. decembra, Zimskog solsticija. Obavezno označite svoje kalendare, tako bliska veza neće se ponoviti do 15. marta 2080, pišu 24sata.hr.

Izvor:radiosarajevo.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *