PANIKA U BEOGRADU: Srbija nakon pritiska iz EU otkazala vojnu vježbu s Rusijom, Vulin u dramatičnom obraćanju poručuje

“Nismo planirali nikakve posebne događaje sa Srbijom u predstojećim mjesecima, ali ostajemo posvećeni partnerstvu u interesu stabilnosti i bezbjednosti regiona”, reakcija je neimenovanog zvaničnika Sjevernoatlantske alijanse (NATO) povodom odluke Vlade Srbije da u predstojećih šest mjeseci prekine sve vojne vježbe i aktivnosti sa svim partnerima.

Tu odluku Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, obrazložio je poslije sjednice Vlade tvrdnjama da se Srbija nalazi, kako se izrazio, pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

“U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni s NATO-om ni s ODKB-om, ni s Rusijom, ni sa SAD-om, ni s Kinom, ni s Evropskom unijom, ni s istokom, ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano”, naveo je Vulin u izjavi objavljenoj u srijedu.

U pisanom odgovoru neimenovanog zvaničnika NATO-a za “Glas Amerike” rečeno je da Sjevernoatlantska alijansa sa Srbijom ima dugotrajno partnerstvo, koje, kako je ukazano, cijeni.

“Kao i sva naša partnerstva, zasnovano je na potrebama partnerske države”, navedeno je u odgovoru NATO saveza.

Odlukom parlamenta iz 2007. godine Srbija je proglasila vojnu neutralnost i time se obavezala da neće pristupati nijednom vojnom savezu do, kako je navedeno u usvojenoj rezoluciji, raspisivanja eventualnog referenduma na kome bi se moglo odlučivati o tom pitanju.

Vulin je, između ostalog, istaknuo da se od Srbije traži da odustane od vojnih vježbi s Bjelorusijom.

“Od Srbije se traži da po cenu napuštanja evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na srpsku politiku, ali i srpski narod na Kosovu i Republici Srpskoj napusti planirane vojne vežbe s Belorusijom”, poručio je Vulin, objavila je agencija Fonet.

Ministar odbrane tvrdi da takvi pritisci nemaju nikakvog smisla.

“Nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja”, podvukao je Vulin.

“Glas Amerike” je prethodno, u utorak, izvijestio da bi vojske Bjelorusije, Rusije i Srbije od 10. do 15. septembra trebalo da učestvuju na zajedničkim vojnim vježbama u Bjelorusiji.

Prethodno je tu informaciju objavila agencija Reuters pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA Novosti.

Istovremeno, Radio “Slobodna Evropa” objavio je u utorak da je bjelorusko ministarstvo odbrane na društvenoj mreži Telegram potvrdilo da će se vojna vježba “Slovensko bratstvo 2020” održati u toj zemlji i da će učestvovati i vojske Rusije i Srbije.

Srbija je zvanične pregovore o pristupanju Evropskoj uniji započela u januaru 2014. godine. Na putu do punopravnog članstva pred njom je ispunjavanje kriterija ukupno 35 pregovaračkih poglavlja – od kojih je do sada otvoreno 18, a preliminarno su zatvorena dva. U tekućoj godini Srbija nije otvorila nijedno – dok je u 2019. to bio slučaj sa dva pregovaračka poglavlja.

Zamjerke na koje se u izvještajima Evropske komisije o napretku Srbije često ukazuje su kašnjenje reformi u ključnim oblastima: nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije, sloboda medija, ali i u domaćim procesima za ratne zločine i borbi protiv organizovanog kriminala. Također, zvaničnici EU vlastima Srbije upućuju i učestale kritike zbog nedovoljne usklađenosti vanjske politike Srbije s onom koju provodi Unija.

izvor: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *