Ovo će poharati BiH: U BiH otkriven novi gama soj koronavirusa! Od ovog spasa nema!

U Laboratoriji za molekularno genetička i forenzička isipitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, na uzorku koji je uzet od jednog stranog državljanina koji boravi u BiH, tačnije u Hercegovini, otkriven je gama soj koronavirusa.

Radi se o tzv. brazilskom soju, a prema riječima magistrice biologije i genetike Šejle Goletić, šefice tima za sekvencioniranje, uzorak je uzet 5. jula u saradnji sa Zavodom za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prenosi Faktor.ba.

“S obzirom da se radi o stranom državljaninu, postavlja se pitanje efikasnosti sistema nadzora. Naime, u ovakvoj situaciji logično je postaviti pitanje na koji način su ti ljudi prvo naupustili vlastitu državu, a potom ušli u BiH, jer ih zasigurno nisu ‘pokupili’ u našoj zemlji”, pita Goletić.

Kaže kako je gama soj prvi put otkriven u Japanu kod državljanina Brazila.

“Za gama soj je, pored ostalog, karakteristično da je imunoinvazivan, odnosno da je u stanju lakše zaobići imunitet nastao prirodnom infekcijom ili vakcinacijom. Naravno, to ne znači da oni koji su se vakcinisali protiv Covida-19 nemaju zaštitu, jer vakcine i dalje predstavljaju najbolju i najefikasniju zaštitu koja će zasigurno umnogome ublažiti simptome”, navela je Goletić.

Dodaje kako je u Laboratoriji za molekularno genetička i forenzička isipitivanja na 24 reprezentativna uzorka, koja su uzeta sa područja Hercegovine, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, utvrđena cirkulacija delta soja kod domaćeg stanovništva, ali i među stranim državljanima.

Podsjetimo, početkom jula u našoj zemlji detektovani su prvi slučajevi delta soj koronavirusa.

izvor: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *