Otvorena prva birališta na predsjedničkim izborima u SAD

Birališta na Aljasci, na krajnjem zapadu, zatvorit će se posljednja

Donald Tramp i Džo Bajden

Izborni dan zvanično je počeo u SAD otvaranjem prvih birališta u dva mjesta u državi Nju Hempšir tradicionalno u ponoć po lokalnom vremenu. Birališta su otvorena u Diksvil Noču i Milsfildu.

Referendumska pitanja

Zakon države Nju Hempšir dopušta naseljima s manje od 100 stanovnika da otvore glasačka mjesta točno u ponoć. Kada svi s pravom glasa ubace listiće ili potvrde da su iskoristili mogućnost prijevremenog glasanja ili prijave da će apstinirati, birališta se mogu odmah i zatvoriti.

U nekim većim gradovima na istočnoj obali biračka mjesta bit će otvorena u 6 sati ujutro (12 i 13 sati po srednjeevropskom vremenu), a nakon toga otvorit će se birališta u šest vremenskih zona u 50 država. Birališta na Aljasci, na krajnjem zapadu, zatvorit će se posljednja, kada na istoku već bude jutro.

Osim novog predsjednika, američki građani s pravom glasa također biraju 35 članova Senata i cijeli Predstavnički dom, niz državnih i lokalnih zvaničnika te glasaju o nizu referendumskih pitanja od porezne politike do zakona o drogi.

Izborni sistem

Izborni sistem SAD je jedinstven, pošto ne pobjeđuje nužno kandidat koji osvoji najviše glasova na nivou cijele zemlje, već koji “skupi” najmanje 270 od 538 takozvanih elektora.

Glasači se ne opredjeljuju direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već biraju elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobjednik se zna odmah poslije izbora.

Kandidat koji pobijedi u jednoj saveznoj državi “dobija” sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podijele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

Izvor:Dnevni avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *