Otkriveni novi simptomi Korone. Ako ovo imate sigurno ste ZARAŽENI. Ovo do sada niko nije znao!

Glavobolje, zbunjenost i delirij koje su neki od oboljelih od COVID-19 iskusili mogli bi biti rezultat direktnog prodora koronavirusa u mozak, prema rezultatima istraživanja objavljenima u srijedu.

Istraživanje je preliminarno no pruža nekoliko grupa dokaza u prilog do sada uvelike nepotvrđenoj teoriji, prenosi Jutarnji list.

Prema istraživanju koje je vodio imunolog Akiko Iwasaki sa univerziteta Yale virus je sposoban umnožavati se unutar mozga i njegova prisutnost oduzima kisik obližnjim moždanim stanicama, no razmjeri pojave još nisu jasni.

Voditelj odjela za neurologiju University of California u San Franciscu Andrew Josephson pohvalio je tehnike koje su korištene u istraživanju i kaže da je “iznimno važno utvrditi postoji li ili ne izravno virusno djelovanje u mozgu”.

No, dodaje da želi biti oprezan s obzirom na to da istraživanje nije recenzirano, odnosno zaključke nisu preispitali drugi stručnjaci iz toga područja.

Stručnjaci smatraju da nije posve neočekivano da COVID-19 može prijeći iz krvi u moždano tkivo i svladati tu fizičku prepreku čiji je zadatak zaustaviti prodiranje stranih tvari u mozak.

To uspijeva naprimjer zika virusu što je dovelo do značajnih oštećenja mozga fetusa.

Ljekari su do sada vjerovali da su neurološki učinci koji su uočeni kod polovice oboljelih od COVID-19 rezultat pretjeranog odgovora imunog sistema poznatog kao citokinska oluja koja izaziva i upalu moždanog tkiva, a ne izravnog prodora virusa.

Iwasaki i njegov tim odlučili su pristupiti toj zagonetki na tri načina. Zarazili su mini-mozgove uzgojene u laboratorijskim uvjetima, zarazili su miševe i analizirali su moždano tkivo osoba umrlih od COVID-19.

Proučavanjem laboratorijski uzgojenog moždanog tkiva tim je otkrio da je virus SARS-CoV-2 sposoban zaraziti stanice živčanog sistema i potom iskoristiti same neurone kako bi se replicirao.

Zaražene stanice izazvale su odumiranje okolnih stanica tako što su im oduzele kisik potreban za život.

Jedan od glavnih argumenata protiv teorije o sposobnosti virusa da izravno prodre u mozak bio je da mozgu nedostaje dovoljna razina proteina ACE2 na koju se koronavirus veže i koje ima u obilju u drugim organima poput pluća.

izvor: jutarnji list/radiosarajevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *