ORALI NJIVU KAD SU NAIŠLI NA ČUDAN KAMEN: Ispostavilo se da je star više od 500 godina i ima zanimljivu priču (VIDEO)

Poljoprivrednici u regionu Huasteka na obali Meksičkog zaliva, orali su kada su otkrili predmet za koji su prvobitno pretpostavili da je običan kamen. Daljim iskopavanjem, utvrdili su da je reč o kipu visokom oko tri metra.

Kako prenose mediji, kip predstavlja figuru žene, a stručnjaci smatraju da datira iz perioda između 1450. i 1521. godine.

To je inače prvi kip takve vrste pronađen u ovom području.

Pretpostavlja se da skulptura prikazuje neku osobu iz elitnog sloja društva, ili da je u pitanju prikaz boginje-vladarke.

0582381933, Meksiko, kip
FOTO: PROFIMEDIA

Lokalni meštani kip su pronašli u blizini ruševina El Tajin i astečkog grada Tukpana, na području koje prethodno nije identifikovano kao arheološko nalazište.

S obzirom na to da u okolini nisu pronađeni slični istorijski predmeti, tim istraživača sugeriše da je skulptura možda premeštena na ovu lokaciju sa svog prvobitnog mesta.

Na osnovu odeće i opšteg izgleda lika koju kip predstavlja, arheolog Marija Evgenija Maldonado Vite kaže da delo prikazuje vladarku ili neobičan spoj boginje Tim sa jednom od vladarki visokog društvenog statusa.

Na kipu je prikazan i ukras za kosu, ogrlica, duga odeća, što ima izvesne sličnosti sa stilom mladih žena Amajaca koje su izgledale tako da liče na boginje plodnosti.

Inače, kako navodi arheolog Suzan Džilespi, žene su u predhispansko doba bile veoma cenjene i svoj uticaj su drastično izgubile posle osvajanja ovih krajeva. Zato, kako dodaje, ovaj kip možda i nije tako veliko iznenađenje.

Izvor:kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *