ONI SU NEŠTO PRONAŠLI: Tajnovita kineska letjelica vratila se na Zemlju nakon dva dana provedena u orbiti…

Često nazivan “najmisterioznijom letjelicom na svijetu”, američki X-37B izradio je Boeing za Američko ratno zrakoplovstvo.

Njegova misija je biti u Zemljinoj orbiti dugo vremena, ponekad i više od dvije godine, vratiti se na Zemlju i ponovno poletjeti u orbitu.

Šta X-37B tamo radi, osim što provodi nekoliko civilnih eksperimenata, javnosti nije poznato.

No, nije ova tajnovita orbitalna letjelica jedina na svijetu – i Kinezi su sada potvrdili da imaju nešto slično. Prošle sedmice, 4. augusta, raketom Dugi marš 2F iz satelitske baze Jiuquan u Mongoliji u orbitu su lansirali svoj višekratno upotrebljivi shuttle. On je u orbiti proveo dva dana te se 6. augusta sigurno vratio na tlo.

Kineska informativna agencija Xinhua potvrdila je da je riječ o testiranju tehnologija za višekratnu upotrebu svemirskih letjelica, te da je svrha projekta osigurati tehnološku podršku za mirnodopsko korištenje svemirskih resursa. Osim toga, o ovoj misiji gotovo nikakvi detalji nisu objavljeni, a svima uključenima u projekt jasno je dano do znanja da o njemu ne smiju ništa komentirati u javnosti niti na društvenim mrežama.

Tek je jedan izvor iz Kine za njihov “South China Morning Post ” izjavio da je riječ o velikom tehnološkom napretku te zemlje kad je riječ o načinu lansiranja i novoj letjelici. O detaljima misije poručio je: “Možete pogledati šta radi X-37B.”

izvor: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *