OBRATITE PAŽNJU: Istraživači CDC-a otkrili novi simptom koronavirusa kod odraslih osoba…

Odrasli ponekad mogu bolovati od opasnih simptoma koji nalikuju sindromu povezanom s koronavirusom kod djece, saopćili su istraživači iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Zovu ga multisistemski upalni sindrom kod odraslih, ili MIS-A, i kažu da je sličan multisistemskom upalnom sindromu kod djece ili MIS-C. Poput MIS-C, MIS-A očito nije povezana s koronavirusom, a oboljeli koji ima ovaj simptom možda ne pokazuju nikakve druge simptome koji bi upućivali na infekciju Covidom-19.

Međutim, MIS-A je ubila najmanje tri pacijenta i, slično kao i Covid-19, nesrazmjerno je pogodila rasne i etničke manjine, saopćio je tim CDC-a.

MISH-C je pogodio nekoliko stotina djece širom svijeta i, ako se odmah liječi, djeca se dobro oporave. Uzrokuje opću upalu, ali bolesnici obično ne pokazuju klasične simptome koronavirusa. Krvne pretrage pokazuju kako se MIS-C može razviti nekoliko sedmica nakon što se dijete oporavi od infekcije koronavirusom.

Tim CDC-a opisao je slučajeve 27 odraslih osoba u dobi od 21 do 50 godina koje su imale slične sindrome. Većina je imala ekstremnu upalu u cijelom tijelu i neispravnost u radu organa, poput srca, jetre i bubrega, ali ne i pluća.

Tri pacijenta su umrla, a troje je intubirano

“Iako su hiperupala i disfunkcija ekstrapulmonalnih organa opisani u hospitaliziranih odraslih osoba s teškim slučajem Covida-19, ova stanja su općenito praćena respiratornim zatajenjem”, napisali su u sedmičnom izvještaju o smrti i bolestima.

“Nasuprot tome, ovdje opisani bolesnici imali su minimalne respiratorne simptome, hipoksemiju (nisku razinu kisika u krvi) ili radiografske abnormalnosti, a samo osam od 16 pacijenata imali su prethodno dokumentirane respiratorne simptome prije pojave MIS-A.”

Trećina od 27 pacijenata imala je negativan test na aktivnu koronavirusnu infekciju, ali pozitivan na antitijela, što je ukazivalo da su ranije zaraženi.

“Svi pacijenti s MIS-A opisani u ovom izvještaju, osim jednog, pripadali su rasnim ili etničkim manjinskim skupinama”, napisali su istraživači.

Istraživači navode da bi zdravstveni djelatnici trebali razmotriti MIS-A kod odraslih osoba koje imaju ove simptome.

“Ovi pacijenti možda neće imati pozitivne rezultate PCR-a za SARS-CoV-2 ili antigena, a možda će biti potrebno testiranje antitijela da bi se potvrdila prethodna infekcija SARS-CoV-2.”

Simptomi uključuju povišenu temperaturu koja traje 24 sata ili duže, bol u prsnom košu, nepravilne otkucaje srca i poremećen rad srca, gastrointestinalne simptome i osipe. Rendgenske snimke mogu pokazati upalu pluća čak i ako bolesnici nemaju simptome.

CDC je saopćio kako je 10 od 27 bolesnika zahtijevalo intenzivnu njegu; troje je intubirano, a troje je umrlo. Kod dvije mlade odrasle osobe prvi simptomi bili su veliki moždani udar, piše CNN.

izvor: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *