NOVA KIMOVA RAKETA JE ČUDOVIŠTE! Zapadni analitičari šokirani iznenadnom vojnom paradom Sjeverne Koreje (FOTO, VIDEO)

Raketa koju je danas na vojnoj paradi prikazala Sjeverna Koreja, na transporteru sa 11 osovina, biće jedna od najvećih mobilnih interkontinentalnih balističkih raketa u svijetu ako postane operativna, ocjenjuju analitičari.

“Ova raketa je čudovište”, rekla je Melisa Henhem, zamjenica direktora Otvorene nuklearne mreže.

Visoki zvaničnik američke administracije ocijenio je razočaravajućim predstavljanje nove interkontinentalne balističke rakete u Pjongjangu.

“Razočaravajuće je vijdeti da Severna Koreja i dalje stavlja zabranjeni nuklearni program i program balističkih projektila ispred rada za bolju budućnost za narod Severne Koreje”, navodi on.

On je dodao da SAD pozivaju Sjevernu Koreju da se uključi u održive pregovore u cilju potpune denuklearizacije.

Eksperti kažu da je nova veća interkontinentalna balistička raketa vjerovatno sposobna da nosi više nezavisnih objekata zbog čega bi mogla da napadne više meta.

Nova raketa vjerovatno treba da odagna sumnje u sposobnost Sjeverne Koreje da gađa kontinentalni deo SAD, kaže Markus Garlauskas, bivši američki obavještajni zvaničnik za Sjevernu Koreju.

“Ako raketa Hvasong-15 može da nosi superveliku nuklearnu bojevu glavu do bilo koje tačke u SAD, prirodno je pitanje šta može da nosi ova veća raketa?”, zapitao je on.

Analitičari očekuju da će Pjongjang u narednom periodu izvesti probe nove rakete.

izvor: Kurir.rs/Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *