NASA-ina sonda će sletjeti na asteroid Bennu i prikupiti uzorke

 

Radi se o sondi nazvanoj Osiris-Rex koja će se spustiti na asteroid Bennu širok 500 metara kako bi ostvarila kontakt nekoliko sekundi. U tih nekoliko sekundi će ispustiti zrak kako bi se uzburkala površina, a uz malo sreće će prikupiti prašinu i ostale uzorke koje će vratiti na Zemlju. Cilj je prikupiti najmanje 60 grama uzoraka, ali su naučnici koji stoje iza ovog projekta sigurni da sonda može učiniti mnogo više od toga, odnosno prikupiti kilogram uzoraka ili više.

 

 

Ako se plan ostvari, to će biti najveća količina uzoraka koja je donesena na Zemlju još od misije Apollo u kojoj su astronauti prije 50 godina s Mjeseca donijeli stijene.

Kontakt s asteroidom Bennu će se dogoditi u srijedu, a Osiris-Rex se nalazi 330 miliona kilometara od Zemlje. Cijeli proces će biti automatizovan.

Bennu je fascinantan objekt, veličine je Empire State Buildinga, a vjeruje se da sadrži mnogo hemije koja je bila prisutna prije 4,5 milijardi godina. Cilj je donijeti nešto materijala na Zemlju te obaviti analize u sofisticiranim laboratorijama.

Primarno mjesto slijetanja sonde je nazvano Nightingale, a ukoliko bude potreban drugi pokušaj, postoji rezervna lokacija pod nazivom Osprey. Uzorci će biti spakovani i vraćeni na Zemlju u septembru 2023. godine.

 

Izvor: Klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *