NAPAD NA POJAS GAZE, IZRAEL ODGOVORIO NA EKSTREMISTIČKE RAKETE: Avionima, helikopterima i tenkovima gađali mete Hamasa

Izraelski borbeni avioni, helikopteri i tenkovi gađali su rano jutros mete Hamasa u pojasu Gaze pošto su ekstremisti ispalili dve rakete na Izrael sa te palestinske teritorije, saopštila je vojska.

Jedna raketa je pala u južni izraelski grad Ašdod, a druga u centralni deo Izraela ali izveštaja o eventualnim žrtvama nije odmah bilo ni na jednoj strani.

Vojska je navela da su rakete pale na otvoreno područje.

Zvaničnici Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada Gazom, nisu ništa komentarisali, a u vojnom saopštenju se navodi da je vojska gadjala podzemnu infrastrukturu Hamasa i vojne punktove, preneo je AP.

Izraelski mediji javljaju da su rakete iz Gaze ispaljene na godišnjicu ubistva komandira palestinskog Islamskog džihada Bahe Abu al Ate.

Njegovo ubistvo izazvalo je žestoku rundu sukoba.

Izrael i Hamas su tri puta ratovali od 2007. godine, a često su izbijali manji sukobi dok su Egipat i Katar posredovali nezvaničnom prekidu vatre na osnovu koga su u poslednjim godinama hamasovci sprečavali raketne napade u zamenu za ekonomsku pomoć i ublažavanje egipatske i izraelske blokade pojasa Gaze.

Taj prekid vatre prekršen je više puta kao što se to i danas desilo.

Izrael i Egipat uveli su parališuću blokadu Gaze otkako je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

U pojasu Gaze deluje više palestinskih esktremističkih organizacija ali Izrael smatra Hamas odgovornim za sve napade i obično na raketiranje odgovara udarima iz vazduha na mete ekstremista.

Izvor:kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *