Na “Noć vještica” ove godine nebo će obasjati “Plavi Mjesec”: Desiće se nešto što nije od Drugog svjetskog rata!

Na Noć vještica, 31. oktobra ove godine, zvijezde na nebu dobiće sablasnu scenu jer će ih osvijetliti Plavi Mjesec.

Ovaj rijetki fenomen se ponavlja svake dve do tri godine. Naravno, nije riječ o tome da Mjesec svijetli plavo, već se radi o punom Mjesecu, kada je njegova orbita bliža Zemlji nego uobičajeno, odnosno izgleda nešto veći i 30 posto sjajniji nego ‘obični’ pun Mjesec.

Plavi Mjesec označava pojavu kada se u jednom Mjesecu pojave dva puna Mjeseca, što će se i dogoditi 1. i 31. oktobra.

Kosmički prikaz događa se sedam puta svakih 19 godina, što znači da ćemo sljedeći put tu pojavu baš na 31. oktobar vidjeti tek 2039. godine.

Ali, ono što je još zanimljivije jeste to će se Plavi Mjesec vidjeti u celom svijetu, prvi put poslije Drugog svjetskog rata.

Ideja o Plavom Mjesecu kao drugom punom Mjesecu prvi put je spomenuta u časopisu Sky and Telescope, 1946, godine. U članku pod nazivom Once in a Blue Moon, Džejms Hju Pruit, osvrnuo se na priču iz Amanah Maine Farmera iz 1937. godine o toj pojavi, tako što je dao jednostavniju definiciju.

“Sedam puta za 19 godina bilo je – i još uvek ima – 13 punih Mjeseca u godini. To daje 11 Mjeseci s po jednim punim Mjesecom i jedan mjesec s dva. Ovaj drugi puni Mjesec u Mjesec dana, kako ga tumačim, zvao se Blue Moon, ali to ne znači da će zasijati plavo”, napisao je.

EarthSky primećuje da se uslovi na nebu moraju savršeno ‘poravnati’ i imati velike čestice prašine ili dima kako bi odražavali nijansu, što čini nepredvidljivim saznanje kada će se takav sjaj pojaviti.

Inače, 2020. godina ima još jednu rijetku pojavu: Ova godina će imati ukupno 13 punih Mjeseca na nebu, dok se u većini godina inače dogodi samo njih 12, piše Daily Mail.

izvor: (Stil.Kurir.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *