Komšić: Dodik i Čović su se obrukali pred cijelom međunarodnom zajednicom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je govore lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje se sastalo u Arria formatu u povodu 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma navodeći da su se “Dodik i Čović su se obrukali pred cijelom međunarodnom zajednicom”.

“Drago mi je bilo vidjeti tako jasnu podršku međunarodne zajednice građanskoj ideji Bosne i Hercegovine, ali me je bilo i stid kakvu sliku BiH su Dodik i Čović ostavili večeras”, naveo je Komšić u svom komentaru.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije je poslao pismo koje je podijeljeno zemljama članicama UN-a. Pored političkih lidera sjednici Vijeća sigurnosti se obratio i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Na početku je govorio visoki predstavnik u BiH.

“Ovo obraćanje nije dio mog redovnog obraćanja Ujedinjenim nacijama, ali je vrijedno da napomenem neke stvari. Glavni politički problemi su centrifugalne snage koje blokiraju procese na državnom nivou i samim tim blokiraju državu, u proteklim godinama se dešavalo neuvećavanje budžeta na državnom nivou, ni dvije godine naknon izbora nije formirana vlast na razini Federacije BiH, predsjednik Federacije blokira imenovanje novih sudija u Vrhovni sud”, naveo je, između ostalog, Valentin Inzko.

Inzko je također naveo primjere neophodnosti da ostanu strane sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine te elemente “5+2” koji su neophodni kako bi se desilo zatvaranje njegovog ureda u Bosni i Hercegovini.

Nakon Inzka je govorio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je ponovio kako “konstitutivni narodi i entiteti imaju široke ovlasti u Bosni i Hercegovini”.

“Izvještaji visokog predstavnika ne predstavljaju pravu sliku o stanju u Bosni i Hercegovini. Postoje zajednički interesi za dešavanja u Bosni i Hercegovini. Insistiramo na konstitutivnom okviru za tri konstitutivna naroda što ne predstavlja traženje trećeg entiteta nego je to zaštita ustavnih prava. Izmjene Izbornog zakona su najvažnije pitanje koje treba riješiti kako bi se riješila pitanja raspodjele vlasti. Biranje političkih predstavnika Hrvatima je umanjivanje naših interesa. Namještanje izbora i nametanje su doveli do tri izbora člana Predsjedništva na štetu Hrvata. U Bosni i Hercegovini postoji fragmentirano političko tijelo, postoji zastoj u provođenju reformi, konstitutivni narodi i građani se ne mogu osjećati sigurno ako se druga dva konstitutitvna naroda ne osjećaju sretno, reforme Izbornog zakona su neophodne kako bi se izbori 2022. održali na ispravan način i na tome će se raditi u narednih šest mjeseci”, kazao je Čović.

Izvor:N1.bh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *