JEZIVO OTKRIĆE: Prilikom renoviranja objekta radnici pronašli skrivenu poruku iz prošlosti, a kada su pročitali sadržaj, uslijedio je šok…

Naša današnja priča vodi vas u Crkvu svetog Jakova, arhitektonsku i historijsku znamenitost belgijskoga grada Antwerpena. U ranome petnaestom stoljeću, bila je polazna tačka za hodočasnike koji su kretali na dugačko putovanje do svečeva groba u španskom gradu Santiago de Composteli.

Koncem tog stoljeća, preuređena je u gotičkom stilu, a mnogi je danas posjećuju kako bi se divili memorijalnoj kapeli baroknog slikara Petera Paula Rubensa te njegovu remek-djelu “Madona okružena svecima”. Tokom nedavne restauracije, radnici su u jednom od ukrasa na crkvenom stropu otkrili nešto nevjerovatno, poruku namijenjenu budućim generacijama, koja je ondje, ispisana na listiću papira, presavijenom i uguranom u kutiju šibica, bila skrivena dugih osamdeset godina. Nastala je 21. juna 1941. godine, a njeni autori, građevinski radnici John Janssen, Jul Gyselinck, Louis Chantraine i Jul Van Hemeldonck ostavili su svjedočenje o teškim ratnim vremenima.

“Strop smo restaurirali 1941. godine, a kad se sljedeći put na njemu bude radilo, mi više nećemo biti među živima. Budućim naraštajima želimo reći da nismo imali sretan život. Preživjeli smo dva svjetska rata, onaj 1914. i onaj 1940.

Radimo ovdje na rubu gladi, izrabljuju nas za nekoliko novčića. Želimo ostaviti savjet za nove generacije, kad nastupi novi rat: spremajte veće količine hrane, poput riže, kafe, brašna, duhana, graha i žita, kako biste preživjeli. Uživajte u životu koliko god možete. Ako je potrebno, ponovno se oženite. Za one koji su već u braku: čuvajte svoju obitelj. Pozdrav!”, riječi su zapisane u poruci iz prošlosti.

(SB)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *