JEZIVA MISTERIJA: Kako je hrvatski pilot nestao nakon susreta s nepoznatim letećim objektom, njegova komunikacija s kontrolnim tornjem ledi krv u žilama… (VIDEO)

Glavni junak naše današnje priče je dvadesetogodišnji Frederick Valentich, pilot koji je 21. oktobra 1978. godine neobjašnjivo nestao dok je pilotirao Cessnom 182L uz australsku obalu.

Valentich je bio hrvatskog porijekla, ali je od rođenja živio u Australiji. Kobnog dana, poletio je sam s aerodroma u Melbourneu i uputio se prema King Islandu, otoku koji se nalazi, otprilike, na pola puta između južne australske obale i Tasmanije.

Valentich je poletio u 18.19 sati, a u 19.06 sati prijavio je kontroli leta u Melbourneu nepoznatu letjelicu u svojoj blizini. Kontrolor je odgovorio da na tom mjestu nema nikakvog prijavljenog aviona. Valentich je letjelicu opisao kao veliki avion, osvijetljen sa četiri svjetla za slijetanje. Nije mu mogao ustanoviti tip, ali je rekao da je avion proletio velikom brzinom oko 300 metara iznad njega.

Kontrolor ga je zamolio da procijeni veličinu nepoznatog objekta, a Valentich je odgovorio da letjelica ima blistavu metalnu površinu i zeleno svjetlo na njoj. Uslijedila je tišina od 28 sekundi, nakon čega je Valetich javio da je letjelica nestala. Nakon još 25 sekundi tišine, javio je da mu se letjelica opet približava iz drugog smjera. U 19.12 sati, Valentich je prijavio da mu se motor na Cessni čudno ponaša. Uslijedila je kratka tišina, nakon koje je pilot javio da letjelica sad lebdi iznad njega i da se ne radi o avionu. Uslijedilo je 17 sekundi neidentificirane buke, poput metalnog strugajućeg zvuka, a zatim je izgubljen svaki kontakt sa mladim pilotom.

Nikada kasnije nije pronađen niti trag od Valenticha i njegove Cessne. Ufolozi događaj objašnjavaju time da su ga, skupa s avionom, oteli vanzemaljci. Šta se tačno dogodilo, nikada nije otkriveno.

(SB)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *