Indijska vojska kaže da Kina nastavlja da preduzima “provokativne aktivnosti” za eskalaciju tenzija

Granične tenzije između Indije i Kine nedavno su se pojačale kao rezultat prepucavanja između trupa zemalja duž linije stvarne kontrole (LAC).
Indijsko Ministarstvo odbrane optužilo je u utorak Kinu, usred novog sukoba, za nastavak eskalacije napetosti u regionu Istočni Ladakh, naglasilo je da indijska vojska nije pribjegavala nikakvim agresivnim akcijama i potvrdilo posvećenost zaštiti nacionalnog suvereniteta.

Kina nastavlja da preduzima “provokativne aktivnosti” za eskalaciju tenzija, navodi se u saopštenju indijske vojske.

“Indija je posvećena razdvajanju i deeskalaciji situacije na LAC, Kina nastavlja preduzimanje provokativnih aktivnosti kako bi došlo do eskalacije. Ni u jednoj fazi indijska vojska nije prešla preko LAC ili pribjegla upotrebi bilo kakvih agresivnih sredstava, uključujući oružje. PLA [Kineska narodnooslobodilačka vojska] je ta koja otvoreno krši sporazume i izvodi agresivne manevre, dok je angažovanje na vojnom, diplomatskom i političkom nivou u toku”, saopštilo je indijsko Ministarstvo odbrane.

Prema indijskoj vojsci, trupe PLA su u ponedeljak pokušale da se „približe jednom od naših istaknutih položaja duž LAC“, ali su potom od toga odvraćene.

Granični sukobi su stalni element odnosa Indije i Kine, jer zemlje nemaju obilježenu granicu, već LAC, stvorenu nakon rata između država 1962. godine. Tenzije su postale zaoštrenije kao rezultat prepucavanja između graničnih snaga zemalja počev od maja.

izvor: logicno.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *