Closeup portrait of tired woman with closed eyes, keeping finger near face, posing against rose wall, wearing yellow casual shirt, lady having long beautiful hair, looks exhausted, expressing sadness.

IGRA vam OKO? Evo zašto trzaji nastaju, da li je to normalno ali i kako da ublažite nelagodu

Nekad su posledica ozbiljnijih stanja.

Sigurni smo da vam se, barem jednom u životu desilo da vam “igra oko“.

Stara verovanja kažu, te da će biti prinove u kući, ili da ćete se svađati, a možda vas neko i ogovara.

Ipak, trzaji oka, verovali ili ne u narodna kazivanja, iako su nekad potpuno bezazleni, mogu ukazivati i na neka oboljenja.

Kako da znate da li su trzaji normalna stvar?

“Igranje” oka smatra se normalnim, te se uglavnom pojavljuje u predelu gornjeg kapka. Trzanje se naziva miokimija, potpuno je nepredvidljivo i obično traje od nekoliko sekundi, pa do nekoliko minuta. U retkim slučajevima može trajati i čitav mesec. Uglavnom je bezbolno i prolazi samo od sebe, pa ne zahteva nikakav poseban tretman.

Uglavnom je bezbolno i prolazi samo od sebe, pa ne zahteva nikakav poseban tretman.

Foto: Pixabay/StockSnap

Međutim, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć ukoliko imate sledeće simptome:

  1. Kapak vam se potpuno zatvori tokom trzanja.
  2. Spazmi počinju da utiču na ostatak vašeg lica.
  3. Trzanje oka traje nekoliko nedelja.
  4. Oči vam suze stalno
  5. Kapak vam izgleda spušteno.

Evo šta sve može da izazove trzanje očiju i koji su načini da to sprečimo.

Foto/ Freepik

Digitalno naprezanje očiju

Još jedan problem koji uzrokuje predugo buljenje u naše ekrane je trzanje oka. Pokušajte da sledite pravilo 20-20-20: Sklonite pogled sa ekrana svakih 20 minuta fokusirajući se na nešto što je 20 sekundi ili duže udaljeno od vas. Takođe, računarske naočare mogu biti pravi spas.

Nedostatak sna

Ako ne dozvolite da se vaše oči odmore dovoljno, povremeno će vam uzvratiti grčenjem. Ako normalizujete raspored spavanja, problem bi trebalo da nestane.

Devojka pod stresom, Foto: Freepik/ wayhomestudio

Stres

Da, naše oči se doslovno mogu trzati ako smo pod prevelikim pritiskom. Stres se takođe smatra jednim od najčešćih razloga za grčeve, pa je bitno da ga smanjite kako bi pomogli i očoma. Joga i vežbe disanja su sjajan način za početak, ali svako pronalazi svoj način opuštanja i pronalaženja svog zena.

Loša ishrana

Ako ne unosite dovoljno hranljivih sastojaka, ovo je možda jedan od uzroka trzanja oka. Vitamini i važni elementi, direktno utiču na naše mišiće i nervni sistem, koji su takođe zaduženi za održavanje vaših kapaka stabilnim. Pored toga, stres često pokreće loš izbor hrane, a dobro je poznato šta sve stres u kombinaciji sa lošom hranom mogu da učine našem organizmu.

Foto: Pixabay/stokpic

Previse kofeina

Previše kofeina je jedan od najčešćih iritanata za vaše kapke. Pokušajte da smanjite kafu, čaj i pića sa kofeinom (takođe pripazite na šećer u bezalkoholnim pićima) nekoliko nedelja. Ako vam trzanje oka nestane, znaćete da je krivac kofein.

Alergije

Ljudi sa alergijama često imaju suzne oči, pa ih više trljaju, što rezultira iritacijom. Svaka fizička povreda vašeg oka može izazvati trzanje. Savetuje se upotreba kapi za oči kada je alergija posebno aktivna.

Foto: Freepik/drobotdean

Ipak, dobro je znati da postoje i laki načini da se rešite ovog neprijatnog problema.

Nanesite toplu oblogu

Obloga vam može pomoći da nakvasite i opustite oko. Vodite računa da vam voda nije prevruća i nanesite potpuno mokru krpu. Kad se tkanina ohladi, ponovo je potopite u toplu vodu. Držite je na oku dok trzanje potpuno ne nestane.

Čvrsto stisnite oči

Na minut zatvorite oči i stisnite ih svaki put kada jedno od očiju počne da se grči. Nakon toga opustite oči 10 sekundi, a zatim ponovite još tri puta.

Masirajte donji kapak

Ovom masažom poboljšavate cirkulaciju oka i stimulišete mišiće. Pomoću srednjeg prsta kružnim pokretima lagano masirajte gornji deo obraza, tik ispod oka. Nastavite tako oko 30 sekundi.

 

Izvor:objektiv.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *