I JUTROS GORI NA GRANICI: Granate padaju po gradu Terteru, Azerbejdžan poslao posljednje upozorenje Armeniji…

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana upozorilo je armensku vojsku, koja i dalje nastavlja napade na mjesta naseljena civilima.

U saopćenju ministarstva navodi se da armenska vojska otvara vatru na grad Terter i danas u jutarnjim satima.

“Posljednji put upozoravamo Armeniju. Uzvratit ćemo radi predostrožnosti”, navodi se u saopćenju MOD-a Azerbejdžana.

S druge strane, ministarstvo je objavilo i videosnimke uništavanja armenskih tenkova i oklopnih vozila u jučerašnjim sukobima.

Armenske snage izvele su jučer ujutro nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti potom su proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine, armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Sukobi su započeli jučer ujutro nakon što su armenske snage otvorile vatru na azerbejdžanska civilna naselja na armensko-azerbejdžanskoj liniji fronta.

izvor: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *