GORI NA BLISKOM ISTOKU: Sirijski projektil eksplodirao u blizini izraelskog nuklearnog postrojenja

Sirijska raketa pala je noćas nedaleko od izraelskog nuklearnog postrojenja Dimona, nakon čega su se u većem dijelu te države mogle čuti zaglušujuće eksplozije.

Izraelske odbrambene snage tvrde kako nije bila riječ o namjernom napadu, već o zalutaloj protuzračnoj raketi.

Sirijska protuzračna odbrana navodno je ispalila raketu na izraelski vojni avion u sklopu zračnog napada na mete unutar sirijskog dijela Golanske visoravni, ali je na kraju pala u pustinjskom području Negev, nedaleko od izraelskog nuklearnog reaktora u Dimoni.

Izraelski sistemi protiv raketnih napada automatski su pokušali presresti raketu, ali još nije poznato da li je presretanje bilo uspješno. Komadi masivne rakete, koja je, vjerovatno, bila model SA-5 ruske proizvodnje, rasuli su se nad većim dijelom Negeva, a neki od dijelova pali su oko 30 kilometara daleko od Dimone.

Izraelske snage potom su izvršile novi zračni napad u znak odmazde, ovaj put protiv sirijske protuzračne odbrane koja je lansirala raketu, a sirijski službeni izvori tvrde kako je u tom napadu povrijeđeno četvero ljudi te da je prouzročena materijalna šteta.

Glasnogovornik izraelske vojske Hidai Zilberman kazao je za izraelske medije kako se nije radilo o namjernom napadu na državu niti na nuklearno postrojenje.

“Nije bilo namjere gađanja nuklearnog reaktora u Dimoni,” kazao je.

izvor: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *