GORI KAVKAZ: AZERBEJDŽAN POKRENUO KONTRAOFANZIVU: Objavljen snimak uništavanja armenskih tenkova (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimak na kojem se vidi napad na jermensku vojnu tehniku.

“U kontraofanzivi jedinica azerbejdžanske vojske na različitim pravcima fronta uništen je veliki broj žive sile i vojne tehnike jermenskih trupa“, navodi se u opisu video zapisa.

Rano ujutru 27. septembra Azerbejdžan je započeo intenzivno granatiranje naselja u Karabahu, uključujući i glavni grad Stepanakert, prelazeći u kontraofanzivu duž cijele linije. U napadima ima žrtava među civilnim stanovništvom.

Baku i Jerevan se međusobno optužuju za pogoršavanje situacije. Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane tvrdi da je jermenska strana otvorila vatru, a azerbejdžanske snage pokrenule su kontraofanzivnu operaciju. Jermenska vojska saopštila je da je Karabah bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima iz Azerbejdžana.

Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smeštenih u selu Agdere, u cilju izbegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da komanda azerbejdžanske armije da će se prema ratnim zarobljenicima i civilnim taocima postupati u skladu sa zahtevima Ženevske konvencije i drugim normama međunarodnog prava.

„Ukoliko se pokaže otpor, neutralisaćemo svakog naoružanog čoveka“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Jermenske snage tvrde da su oborile dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letjelice. To je potvrdila portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan dodavši da se cijela oblast našla pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima.

U međuvremenu, u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah uvedeno je ratno stanje i proglašena je mobilizacija. Potom je istu odluku donijela i jermenska vlada.

Reagovala je i zvanična Moskva pozivom da se momentalno obustavi vatra i da se konflikt mora rješavati mirnim putem.

izvor: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *