DŽAFEROVIĆ ZAPRIJETIO NEPRIJATELJIMA BiH: “Polomili su zube ‘92. i neka se ne igraju sa BiH. Ako krenu prema BiH…”

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poručio je danas nakon kolektivne dženaze prijedorskim žrtvama, klanjane u Memorijalnom centru Kamičani, da će borba za istinu i pravdu biti nastavljena, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović je podsjetio da je danas klanjan dženaz-namaz za 12 prijedorskih šehida i da su se prisjetili svih prijedorskih šehida i odali im poštovanje te dodao da će to raditi zauvijek.

Prema njegovim riječima, istinu o onome što je ovdje bilo od 1992. do 1995. godine, prenosit će mlađim generacijama i te generacije će tu istinu prenositi generacijama koje dolaze poslije njih.

“Polomili su zube od ‘92. do ‘95. i neka se ne igraju sa BiH. Ako krenu prema BiH, ponovo će polomiti zube. Pozivam ih da to ne rade, da se suoče sa prošlošću. Da dožive katarzu. Dođu u Srebrenicu, Prijedor i sansku dolinu, natopljenu krvlju. Da odaju počast žrtvama i priznaju genocid. Da ne veličaju zločine i zločince”, rekao je Džaferović.

Istaknuo je da se nikada ne smije zaboraviti šta se dogodilo, jer onda prijeti opasnost da se zlo ponovi.

“Kada se sagleda monstruoznost zločina i svi njegovi elementi koji su izvršeni ovdje ’92. godine, iako je Haški tribunal ovo okvalificirao samo kroz zločin protiv čovječnosti, ja mislim da ovo sve skupa ima elemente genocida”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je da je iz doline Sane protjerano bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, da je ubijeno više od 3.170 ljudi, od kojih 102 djece i 250 žena.

“Nastavit ćemo dalje da se borimo za istinu i pravdu. Ono što je sada prioritet je da se pronađe još preko 600 onih koji se vode kao nestali, da se dostojanstveno ukopaju i da tragamo za onima koji su na bilo koji način učestvovali u ovom gnusnom zločinu”, kazao je Džaferović.

Istaknuo je da će to činiti dok svi koji su u tome učestvovali, ne budu privedeni pred lice pravde.

izvor: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *