DRAMA U AMERICI: Pokušaj trovanja Trumpa, pokrenuta istraga!

Paket koji sadrži otrovni ricin, upućen američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, presreli su organi zakona, navode mediji. FBI i američka tajna služba, ovlaštena da štiti predsjednika, pokrenuli su istragu o incidentu. Dva testa potvrdila su da je u paketu bilo ricina, dodaje se u izvještaju.

Paket ricina, koji je poslat ranije ove nedjelje, presretnut je prije nego što je stigao do poštanske sobe Bijele kuće, a sva pošta sortira se i pregleda izvan objekta prije nego što stigne u rezidenciju, izvestio je CNN.

Paket istražuju FBI i tajna služba, a detalji još nisu objavljeni. Nije poznato ko ga je poslao, ali jedan zvaničnik je rekao da paket potiče iz Kanade.

Ricin je visoko toksično jedinjenje ekstrahirano iz ricinusovih zrna koje se koristiu terorističkim napadima. Može se koristiti u obliku praha, gasa, kiseline ili u čvrstom stanju. Ako se proguta, uzrokuje mučninu, povraćanje i unutrašnja krvarenja želuca i crijeva, što je praćeno otkazivanjem jetre, slezine i bubrega, a nakon toga slijedi smrt zbog kolapsa cirkulatornog sistema.

izvor: SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *