Drama na granici Srbije i BiH: Srušio se vojni avion Mig21 jedan pilot izgubio život za drugim se traga (VIDEO)

Avion MiG 21 Vojske Srbije srušio se jutros oko 9 sati u rejonu sela Brasina kod Zvornika tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Prema nezvaničnim informacijama, poginuo je jedan pilot, a za drugim se traga, piše Srbijainfo. Povrijeđen je i mještanin u čije dvorište je avion pao.

On je prevezen u opću bolnicu u Loznici i njegovo stanje je stabilno.

Mještani kažu da je avion jutros nadlijetao selo i u jednom momentu je letio jako nisko, tik iznad krovova kuća.  Nakon toga, pao je u dvorište.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je na lice mjesta upućena ekipa Službe traganja i spašavanja RV i PVO i nadležni organi.

Remontiran je 2016. godine u Vazudhoplovnom zavodu “Moma Stanojlović“

Avion koji se srušio u ataru sela Brasina kod Loznice star je 34 godine, a nakon remonta 2016. i pauze od dvije godine, našao se ponovo u vazduhu u maju ove godine.

Riječ je o dvosjedu MiG-21UM (NL-16, evidencijskog broja 16185) najmlađi MiG-21 kojeg je decembra 1986. nabavila bivša Jugoslavija. Remontiran je 2016. godine u Vazudhoplovnom zavodu “Moma Stanojlović“ i, kako je ranije ove godine objavio portal “Tango siks” trebalo je da ostane u upotrebi do 2026.

Prilikom prošlogodišnjeg obijeležavanja Dana avijacije, komandant 204. vazduhoplovne brigade general Željko Bilić izjavio je za taj portal da su “MiG-ovi 21 još uvijek u funkciji i da će to biti do 2025. godine“.

Od septembra 2015. kada je zbog isteka već produženih resursa i životnog vijeka prizemljen posljednji jednosjed MiG-21bis, RV i PVO je koristilo samo tri dvosjeda od kojih je jedan (16178) prema Podregionalnom sporazumu o kontroli naoružanja u drugoj polovini 90-tih godina bio razoružan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *