BLAGODETI U JEDNOM ZRNU Ovo seme je riznica cinka, gvožđa, magnezijuma, brana za virusa i čuvar srca

Bogate su vitaminima kompleksa B, koji su izuzetno važni za zdrav nervni sistem. Sadrže fosfor, magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, proteine i vitamin E.

Suncokret, semenke

Nutricionisti često navode šta ne bi jeli “ni u ludilu”, ali postoje i namirnice za koje ne biste rekli da su im omiljene, a jesu zbog brojnih blagotvornih dejstava na organizam.

Jedna od njih je i seme suncokreta – puno je proteina, jača imunitet, sadrži cink, magnezijum i vitamine!

Nije ni čudo što su drevne civilizacije koristile svaki deo ove biljke – lišćem su hranili životinje, od latica su pravili boju za tkanine, a semenke su grickali, mleli ih kako bi zgusnuli hranu ili od njih pravili ulje.

Semenke suncokreta bogate su vitaminima kompleksa B, koji su izuzetno važni za zdrav nervni sistem. Sadrže fosfor, magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, proteine i vitamin E.

Sadrže, u manjoj meri, i cink, mangan, bakar i karoten, kao i zdrave masti koje čuvaju naše arterije.

Popularne su kao “pomoć” za imunitet zbog cinka, koji je veoma važan u održavanju normalnih funkcija imunog sistema, koji brani naše telo od virusa i drugih štetnih uticaja spoljašnje sredine.

Postoje i istraživanja po kojim suncokretovo seme štiti od kardiovaskularnih bolesti, dok vitamin B koji sadrži brani organizam od stresa.

Seme suncokreta ne važi inače za veoma zdravu grickalicu, ali je to uglavnom zbog visokog sadržaja soli, ukoliko kupite već pripremljen suncokret u prodavnici. Ako ne stavite so, dobićete dosta proteina, a zapravo malo ugljenih hidrata.

Izvor:alo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *