Arheolozi u Španiji pronašli drevno muslimansko groblje sa 400 tijela

Grobnice datiraju iz 8. stoljeća, a arheolozi ih još istražuju. Područje Iberijskog poluotoka su Arapi počeli osvajati još 711. godine i tu su ostali sljedećih sedam stoljeća tj. do 1492. godine. Tada su kršćanski vladari ovladali ovim dijelom svijeta.

Pretpostavlja se da se u grobnici nalazi više od 4.000 tijela (Foto: Kulturna asocijacija El Patiaz) Pretpostavlja se da se u grobnici nalazi više od 4.000 tijela (Foto: Kulturna asocijacija El Patiaz)

 

Prva arheološka nalazišta na ovom području su identificirana prije deset godina. Na početku iskopavanja su pronađena 44 skeleta, a u međuvremenu je pronađeno više od 400 tijela. Tome je doprinijela i lokalna vlast naloživši obuhvatno istraživanje.

Grobnica pokazuje važnost islamske kulture (Foto: Kulturna asocijacija El Patiaz) Grobnica pokazuje važnost islamske kulture (Foto: Kulturna asocijacija El Patiaz)

 

Sva tijela su bila ukopana u skladu s islamskim propisima. Za arheologe je ovo nalazište pokazatelj da je islamska kultura na ovim područjima bila mnogo važnija nego što se to misli, prenosi CNN.

Izvor:klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *