ARHEOLOZI SU OSTALI U Š0KU: Senzacionalno otkriće u Egiptu, pronađeno 13 kovčega starih više od 2.500 godina..

Sanduci su pronađeni na arheološkom nalazištu u nekropoli Sagara u Gizi, saopćilo je egipatsko ministarstvo za turizam i antikvitete.

Sanduci su pronađeni u tri odvojena prostora unutar okna dubokog 11 metara, navodi agencija Xinhua, prenosi Tanjug.

Identitet pokojnika
Egipatski ministar za turizam i antikvitete Khaled Al-Anan rekao je da to najveći broj sanduka pronađenih na jednom groblju od otkrića 30 kovčega u oktobru 2019. godine na groblju Asasif u pokrajini Luxor.

Tačan broj otkrivenih kovčega i identitet pokojnika još nisu utvrđeni, a iskopavanja se nastavljaju.

A aprilu je objavljeno kako su arheolozi, također, pronašli 3.600 godina staru mumiju u egipatskom južnom gradu Luxoru, na istočnoj obali Nila.

U grobnici su arheolozi pronašli drveni sanduk dimenzija 1,75 puta 0,33 metra, a u njemu su bili mumificirani posmrtni ostaci 15-godišnje djevojke.

Ogrlice od dragog kamenja

List “Ahram” javlja da, spolja bijeli i iznutra crveni, sanduk datira iz perioda 17. faraonske porodice, dakle od prije 3.600 godina, prenija je Anadolija.

U jednodijelnom javorovom sanduku pronađene su četiri ogrlice izrađene od dragog kamenja različitih boja, a u uhu mumije bila je bakrena naušnica.

Mumija je u sanduku bila položena na desnu stranu, a pronašli su je egipatski i španski arheolozi, koji već neko vrijeme vrše istraživanja na tom području.

izvor: slobodna-bosna.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *